Om oss Bli medlem Våra projekt Våra insatser Kontakta oss

Gemensam dialog om en målbild för skoter i destinationen

Vi vill alla värna om att få bibehålla skoteråkning både på leder & för friåkning och därmed behöver vi alla arbeta aktivt för en förändring annars finns en ökad risk att privata markägare önskar förbud för skoteråkning på sina markområden. Därmed arbetar vi för en gemensam målbild där vi alla samverkar för att motverka störning, ökar kunskap om gällande regler och förtydligar skyltning och information.

Vi är måna om att få bibehålla våra fina leder och i Kittelfjäll ansvarar Kittelfjälls skoterförening för lederna och för oss är det självklart att du som kör skoter i området köper ledbevis & medverkar till ledunderhåll och säkrare skoterkörning i fjällen.  

“Här gäller frihet under ansvar, hämta information var man får köra skoter och ta hänsyn till djurliv och andra som vistas på fjället.”

De flesta skoteråkarna följer gällande regler och visar hänsyn till djur och natur men med ökat antal besökare sker fler störningar som påverkar lokala markägare och andra intressegrupper då regler inte alltid efterföljs. Det förekommer skoterkörning med höga hastigheter inom byarna, körning på förbudsområden, på skidspår, i dikeskanter, längs med vägar, planteringar samt på privata tomter och markområden.

Vi vill alla värna om att få bibehålla skoteråkning både på leder & för friåkning och därmed behöver vi alla arbeta aktivt för en förändring annars finns en ökad risk att privata markägare önskar förbud för skoteråkning på sina markområden.

Därmed behöver vi arbeta för en gemensam målbild där vi alla samverkar för att motverka störning, ökar kunskap om gällande regler och förtydligar skyltning och information.

Därför har DKEF har i samarbete med Vilhelmina Kommun, Länsstyrelsen och Kittelfjäll Skoterförening under året 2021 haft en dialog för att skapa en gemensam målbild för skoter i Destination Kittelfjäll där vi alla samverkar för att motverka störning, ökar kunskap om gällande regler och förtydligar skyltning och information.

MÅLBILD SKOTER

I vår gemensamma dialog har vi enats om att det i Destination Kittelfjäll ska finnas goda möjligheter att köra snöskoter både på och utanför led med storslagna upplevelser. Den samlade skoterkörningen sker på ett strukturerat sätt med begränsade störningar för bofasta, deltidsbybor, besökare, fastighetsägare, natur, djurliv, renskötsel och övrigt friluftsliv. 

  1. Inom byar och i anslutning till skidområdet ska all körning ske på anlagda skoterleder. Körning bör inte ske utanför skoterled.

  2. Inom byar ska motordrivet fordon framföras i lägre hastigheter. 30km bör hållas inom markerade områden.

  3. För oss är det viktigt att bibehålla vår friåkning, därmed ska vi lyfta & tipsa om områden för friåkning av alla slag.

  4. För att minska störning av skoteråkning rekommenderar vi att snöskoter inte framförs inom vissa områden.

  5. Vi vill att fler ska ta sig ut i naturen på våra välskötta skoterleder, därför ska vill vi utveckla & visa på målpunkter i området (plan, information).

  6. Under vårvintern kommer olika områden och skoterleder att stängas, eftersom renarna återvänder för kalvning och sommarbete. Håll er informerade om dessa avstängningar och välj öppna områden/leder under denna tid.

  7. Alla som framför snöskoter på eller utanför led ska visa respekt för markägare, skidåkare, djur och natur. Detta gör ni genom att t.ex. anpassa körsättet, anpassa färdvägen eller sänka hastigheten.

Årliga dialogmöten

Tillsammans har vi beslutat att årligen ha dialogmöten för att följa upp och utvärdera  och planera för insatser som ska hjälpa oss nå vår målbild.