Om oss Bli medlem Våra projekt Våra insatser Kontakta oss

Platsbesök - ett sätt att förbättra kommunikation, relationer och skapa ett bra företagsklimat i Vilhelmina kommun

Vi arbetar för att förbättra kommunikation, relationer och skapa ett bra företagsklimat i Vilhelmina kommun genom att skapa en bra plattform för att bygga relationer och ha en god dialog med varandra. Som en del i vårt arbete för att skapa goda relationer och förbättra vår kommunikation bjuder vi nu in kommunens politiker och tjänstemän till platsbesök i destinationen två gånger om året och i mitten på augusti genomfördes vårt andra platsbesök.

Företagsbesök 

Vi startade dagen i Grönfjäll hos Grönfjälls fritidsby där Anna-Lena, berättade mer om sitt företag och om den utveckling som skett i området och sina utmaningar.

Kommunikation, relation och bra företagsklimat

Vi arbetar för att förbättra kommunikation, relationer och skapa ett bra företagsklimat i Vilhelmina kommun där vi skapat en bra plattform för samverkan och möten på de olika strategisk, taktisk och operativ nivå vilket skapar bra förutsättningar för utveckling.

Vi har skapat mötesformer på olika nivåer och med alla intressenter som innebär att vi delger varandra information, vi har dialog om vad som fungerar bra, mindre bra och vad som behövs för att lösa dessa utmaningar.

Därmed bygger våra platsbesök även på att DKEF berättare mer om sitt arbete, därför gick resan därefter vidare till Kittelfjäll och Kittelfjäll Värdhus. 

Dialog Hållbara transporter

Där valde vi att denna gång lägga fokus på Hållbara transporter som är en förutsättning för att vi ska kunna öka försäljningen och sälja destinationen. Vilket gör att det behövs en dialog om hur vi tillsammans kan lösa transporter till/från Kittelfjäll. Vi pratade kort om hur det sett ut historiskt och hur nuläget ser ut för flyget, bussar och tåg.

När det gäller flyget har vi länge kämpat för en lösning på transfer mellan flygplatsen och Kittelfjäll - vår dialog ledde fram till att DKEF nu tar kontakt med South Lapland Airport för att delta på ett styrelsemöte och berätta mer om nuläget och våra utmaningar.

När det gäller bussar tar det lång tid att resa mellan kusten och Kittelfjäll. Hur skulle vi kunna förbättra anslutningen? Kan vi nyttja befintliga bussar längs E12:an och återinföra ringbil? Vår dialog ledde fram till att DKEF ska ta fram underlag på behov och sedan får vi räkna på kostnad för att få underlag till beslut.

När det gäller tåg fortsätter vi arbetat för att kunna arrangera resor med snälltåget året om.

Företagsbesök

Vi har länge drivit en fråga om boende i Kitteljäll - för de äldre som vill flytta från sina hus till lägenhet, boende för de som ska arbeta hos våra lokala företag eller för de som vill pröva på att flytta till Kittelfjäll. Därmed deltog sedan företaget Snöbris och berättade om sina planer på att bygga lägenheter för de som vill bo, leva och verka här men även de utmaningar som finns. Vi pratade sedan om möjligheter till att jobba gemensam för att skapa bättre förutsättningar för företag som vill satsa och investera i bostäder vilket ledde fram till att kommunen och Snöbris tar ett separat möte för att se hur de gemensamt kan samverka i frågan.

Företagsbesök 

Vi åkte därefter vidare till Granen där vi mötte upp Hotell Granen, Camp Vojmådalen och Kittelfjäll Adventure som berättade om sina verksamheter, utmaningar och framtidsplaner.

Några av de saker som diskuterades under eftermiddagen var 

  • Att få fler att bosätta sig i kommunen är viktigt för att öka kompetensförsörjningen och bibehålla kompetens hos de lokala företagen.
  • Vikten av bibehållen vård, skola och omsorg för att få fler att flytta till orten och att det finns en långsiktighet i kommunikationen att Vilhelmina kommun är den plats som satsar på skola/barnomsorg etc – vilket skapar trygghet för de som vill bosätta sig här.
  • Att vi behöver kommunicera tillsammans att Vilhelmina kommun är en plats att bosätta sig i, genom att lyfta fram det positiva – vi har bra skola, vi har plats, vi har jobb – hur kan vi göra det tillsammans?
  • Bostäder för personal och de som vill testa bo i dalgången saknas - hur kan vi samverka för att skapa förusättningar för entreprenörer att bygga bostäder för de som vill bo i dalgången?
  • Goda relationer mellan företag och kommunen skapar bra företagsklimat.
  • Ärendehantering för företag som vill utveckla sin verksamhet