Om oss Bli medlem Våra projekt Våra insatser Kontakta oss

Kittelfjäll en del av Sagavägen

Kittelfjäll är en del av Sagavägen som går från kust till kust. Hur kan vi tillsammans lyfta fram Sagavägen som ett resmål? Ja den frågan diskuterades när vi blev inbjuda till Sagavägenföreningens träff i Örnsköldsvik. Där vi fick göra ett inspirerande studiebesök och efterföljande workshop tillsammans med styrelsen för sagavägenföreningen, politiker och representanter från kommuner och de olika destinationerna för att prata om vägen framåt för föreningen och hur vi kan lyfta fram Sagavägen som ett resmål.

Sagavägen

Destinationen Kittelfjäll består av ett pärlband av byar som ligger längs med Sagavägen som sträcker sig från höga kusten i Örnsköldsvik i Sverige till helgelandskusten i Norge, en sträcka på 67mil. En väg som bjuder på en både en intressanta kultur och mäktiga och omväxlande naturupplevelser längs vägen från Svenska kusten och världsarvet Höga Kusten till den norska kusten och världsarvet Vega . När du färdas längs med Sagavägen får du ta del av havsmiljö, skogslandskap och fjällmiljöer som skapar kontraster med omväxlande naturupplevelser och med besök i små genuina byar längs vägen som bjuder in dig  att ta del av den lokala naturen och kulturen. Här finns flertalet sagostigar och rastplatser att stanna till med som berättar de sagor och sägner från bygden. Läs mer här>>>

Vad är Sagavägenföreningen?

Det var i början på 1960-talet som tankarna på en fast vägförbindelse mellan Norge och Sverige började ta form. I juni 1967 var det högtidlig invigning av denna unika mellanriksväg som tillkommit på lokalt initiativ. Sagavägenföreningen instiftades och det ledde till ett etablerat samarbete inom regionen. Föreningen arbetar med utveckling inom näringsliv, kultur och turism.

Medlemskommuner är Vilhelmina, Åsele, Örnsköldsvik, Hattfjelldal, Grane, Vefsn, Dønna, Herøy, Vega, Vevelstad, Sømna, Brønnøy, Leirfjord, Alstahaug. Föreningens styrelse består av representanter från de olika kommunerna.

Sagavägenföreningen driver och har drivit många projekt. Syftet med projekten är att skapa en positiv utveckling när det gäller näringsliv, framförallt inom turism. 

Varför är det viktigt för oss att arbeta för att lyfta fram Sagavägen?

Vi vill locka fler besökare till destinationen och ett sätt är att skapa en rundturer för bil, husbil, husvagnar eller cykel där Kittelfjäll är ett besöksmål längs vägen. 

Vi tror att det skulle vara möjligt att samverka med kommuner längs med Sagavägen och lyfta fram vägen som en reseanledning där man får ta del av alla olika besöksmål längs med vägen. Tillsammans har vi otroligt mycket att erbjuda från kust till kust. Vi tänker oss digitala kartor som lyfter fram alla platser, besöksmål, boenden, restauranger och aktiviteter längs med vägen. Kanske kan vi även addera något mer som göra själva resan till en upplevelse?

Studiebesök Köpmanholmen & Herrgårdsparken

Dagen började i Örnsköldsvik för avfärd mot Köpmanholmen där vi fick göra ett studiebesök i Herrgårdsparken. Där fick vi en rundtur av deras guide som berättade mer om parken och dess historia, samt lite bakgrund om hur parken kommit till genom Jonas Nätterlund som testamenterade sitt arv på 24miljoner kronor till sin hembygd.

Herrgårdsparken i Köpmanholmen är en natur- och konstpark mitt i navet av High coast art valley. Här möter orörd natur den anlagda parkmiljön, i kombination med konst, djurliv och spår av industrihistoria. I parken finns historien om sågverksindustrin, herrgården, parken och familjen Hedberg presenterad i text och bild. I anslutning till Herrgårdsparken finns också Bruksmuseet som drivs av Nätra Hembygdsförening, där du får än mer information om industrin- och brukssamhället. Läs mer här>>>

Studiebesök High Coast Whiskey

Därefter åkte vi vidare till High Coast Whiskey Distillery där vi fick en guidad visning bland tunnor och tillverkning. Vi fick även höra mer om deras affärsidé och hur de arbetar mot besökare och hur de utvecklats att även tillhandahålla ställplatser, glamping mm. Läs mer här>>>

Workshop

Därefter hölls en workshop för att fundera över vilka styrkor vi har och hur vi skulle kunna dra nytta av varandra. Det blev en lång lista med styrkor och det vi alla var eniga om är att vi har mycket att erbjuda längs med vägen i form av skiftande natur, kultur och smaker året om.

För att få resurser att arbeta med Sagavägen som resmål diskuterades möligheter för att skapa ett gemensamt projekt. Underlaget från diskussioner hamnar nu hos styrelsen för Sagavägenföreningen som ska fundera vidare på hur vi kan arbeta tillsammans.

Vi börjar med att lyfta fram Kittelfjäll som en del av Sagavägen tillsvidare :)