Om oss Bli medlem Våra projekt Våra insatser Kontakta oss

Synpunkter på dragning av ny kraftledning Kittelfjäll - Henriksfjäll

Vilka är vi och vad gör vi?

Sedan hösten 2017 har företagen inom besöksnäringen i övre Vojmådalen strategiskt arbetat för att skapa en fungerande samverkan för destinationsutveckling. Detta ledde till att föreningen Destination Kittelfjäll ekonomisk förening startades som är ett nätverk som samlar besöksnäringen, men som även agerar som en samverkansplattform som samlar besöksnäringen, näringslivet, lokala föreningar och organisationer för att väva ihop allas intressen och bygga en hållbar destination.

Här förs samråd med företrädare för lokalbefolkning genom att våra lokala föreningar och organisationer Vilhelmina Norra sameby, Övre Vojmådalens Bygdeförening, Kittelfjäll skoterförening, Bergsjöns FVO och Vojmådalens vänner ingår. Vi har även dialogmöten med Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten turism och Vilhelmina kommun i frågor som för destinationen och platsens utveckling.

Tillsammans arbetar vi mot visionen: Övre Vojmådalen ska vara en levande fjällbygd, hållbar som resmål & som plats att bo, leva och verka på.

Vi verkar tillsammans för att utveckla, bevara och nyttja vår fjällbygd med dess natur & kultur på ett långsiktigt hållbart sätt genom delaktighet och hänsyn för alla intressenter som bor, lever och verkar här. Tillsammans ska vi stärka Övre Vojmådalens attraktionskraft och konkurrenskraft som bidrar till högre livskvalitet för de som bor eller vistas här och tillväxt för näringslivet och ökar antalet bofasta.

Läs mer här https://destination.kittelfjall.com

Om vår destination

Kittelfjäll är en plats som många blir förälskade i, återkommer till och väljer att bosätta sig på, det är en välkänd skidort vars historia går tillbaka till 60-talet. Allt fler söker sig hit, det byggs hus som aldrig förr och en ny generation upptäcker skidåkningen, skoterkörningen, fisket, vandringen och naturen här.

I området finns cirka 960 fastigheter och under det senaste året har det planlagts för cirka 450 nya fastigheter/tomter och byggts ca 300 nya fritidshus. Området är attraktivt och lockar allt fler besökare året runt som efterfrågar fler reseanledningar och aktiviteter som kan utföras under vår, sommar och höst av såväl barnfamiljer som aktiva besökare.

Vi är kända för vår sköna natur, stora orörda områden för friluftsliv med fina leder. för längdåkning, turskidor, skoter, vandring, cykling och fiske.

I området i Henriksfjäll/Kittelfjäll by längs med Vojmån ligger vårt viktigaste rekreationsområde där har vi vårt rörliga friluftsliv. Här ligger även Vojmån som är ett av Sveriges bästa vatten för harr-fiske men även har ett riksintresse för naturvärde och för oss är en viktig förutsättning för ökad turism men flertalet vindskydd och grillplatser.

Här ligger våra fina leder för vandring längdåkning, turskidor, skoter, vandring, cykling och fiske som för oss har ett högt värde för friluftsliv och tar besökaren längs med Vojmån med dess rika natur och djurliv, områden som består av fridlysta växter som jungfru Marie nycklar, rödlistade fågelarter samt fridlysta däggdjur.

Våra leder går genom skogslandskap med våra orörda fjällnära skogar, rödbruna serpentinmoräner där kal fjällarv växer bland förvridna tallar, genom vårt kulturlandskap med kulturmiljöer där slåtterängar och lador visar på vår historia. Vi är måna om att bevara dess orördhet vilket för oss är viktigt då det skapar de höga natur-, kulturhistoriska- och friluftslivsvärden som vi är kända för.

Vissa leder finns omnämnda på kartor men många leder nyttjas av boende och finns ej med på kartor. Lederna utgår från byarna för att tillgängliggöra friluftslivet för bofasta, besökare och fritidshusägare.

För att nämna några leder i området.

  • Sagostigen – en närled med sagofigurer som gömmer sig i skogen, informationstavlor om vår historia och kultur.

  • Vojmåstigen – en vandring och cykelled som knyter ihop Kittelfjäll och Henriksfjäll med informationstavlor om lokala växter i området.

  • Naturbastu placerad där för sin vackra utsikt mot Borkan och Vojmån.

  • Startpunkt för vandring in i Marsfjällens naturreservat.

  • Vindskydd och grillplatser längs med Vojmån – markerade på kartan.

  • Skoterleder.

 
  • Längdspår 3 och 5 km samt extraslingor som dras i området närmast Vojmån.

  • Tur spår för skidor längs med Vojmån – samma sträcka som Vojmåstigen.

  • Leder som knyter ihop camping, hotell/stugbyar, stugområden till rekreationsområdet vid Vojmån. Se mer information och kartor här https://kittelfjall.com

Hållbar utveckling

Genom vår lokala samverkan i DKEF har vi även tillsammans beslutat att området vid Vojmån i Kittelfjäll Henriksfjäll by anses vara den bästa placeringen för fler närleder och besöksmål i dalgången. Detta för att minska påverkan på vår andra stora näring i området vilket är rennäringen som till stor del håller till under våren håller till på södra sidan Vojmån, samt på norra sidan om Kittelfjället, Henriksfjäll samt länger västerut från Borkafjället, Marsfjällen och vidare mot norska gränsen för sommarbete.

Det har medfört att vi under senaste åren gemensamt drivit olika projekt som ska bidra till vår vision. Bland annat genom ett antal gemensamma projekt för att utveckla bygden med fler närleder.

Utveckling av dalgången Kittelfjäll, en total investering på 3,4 mkr som skapat Vojmåstigen – en vandring och cykelled som knyter ihop Kittelfjäll och Henriksfjäll med informationstavlor om lokala växter i området, en bastu och vindskydd vid Vojmån, men även ett gemensamt skyltprogram som används för att lyfta fram befintliga leder.

Bike Kittelfjäll. En total investering på 6mkr, som ska skapa 5 närleder för cykling i området runt Vojmån en total investering på 6 mkr.

Utveckling av utomhusaktiviteter i Kittelfjäll för säsongsförlängning. En total investering på 500 tkr, som skapar en discgolfbana, utegym och lekplats mitt i byn.

Läs mer om gemensamma projekt här https://destination.kittelfjall.com/vara-projekt

Vad vill vi?

Vi är alla eniga om att elförsörjningen till Kittelfjäll och omkringliggande byar behöver förstärkas utifrån bygdens fortsatta expansion, med nya fritidshus, liftar, laddstationer etc men inte till vilket pris som helst. Vi vill såklart inte hamna i ett nollalternativ men vi måste hitta en alternativ lösning som bidrar till en positiv effekt för allas syften.

Vi som bor, lever och verkar här lever till stor del av turism, antingen som direkta intressenter där vi driver företag som t ex hotell, restauranger, stugbyar, campingar, aktivitetsföretag eller indirekta intressenter genom att vi säljer tjänster som snöröjning, byggtjänster, markarbeten, handel och även försäljning av tomter och fritidshus.

Att vi kan leva på turismen beror på dalgångens höga frilufts-, natur- och kulturhistoriska värden vilket bidrar till dalgångens attraktion och dragningskraft. Det möjliggör att besökare vill ta del av vår lokala natur och kultur och de aktiviteter som finns det möjliggör för företagen att vara verksamma året om och skapa tillväxt

Därmed ser vi med stor oro på det samrådsunderlag som presenteras, då en minskad attraktionskraft skulle medföra sämre möjligheter för oss att bedriva våra verksamheter. Det motverkar vårt syfte att arbeta för att stärka Övre Vojmådalens attraktionskraft och konkurrenskraft som bidrar till högre livskvalitet för de som bor eller vistas här och tillväxt för näringslivet och ökar antalet bofasta.

De underlag som ligger till grund för samrådsunderlag anser vi inte vara aktuella, i dialog med Vilhelmina kommun har vi under påpekat att gällande översiktsplan från 2018 inte är uppdaterad då expansion och utvecklingen av framför allt Kittelfjäll by gått väldigt fort under de senaste 5åren. Den fördjupade översiktsplanen för Kittelfjäll är ännu äldre, över 10 år gammal och har inte uppdaterats utifrån den utveckling som skett.

När vi startade vår samverkan ville vi arbeta mot en hållbar turistdestination där vi tog avstamp i rapporter som bygger på forskning och en framgångsfaktor för att utvecklas hållbart är att koppla samman destinationsutvecklingen med samhällsplanering. Genom att gå fram med ett förslag om en luftledning motverkas vår vision mot en hållbar utveckling. Vi har ett behov av ökad el kapacitet men vinsten med att genomföra det på detta sätt går förlorad när vi tappar vårt viktigaste område för rekreation samt vidareutveckling av destinationen.

Påverkan av en luftledning vid Vojmån genom Kittelfjäll & Henriksfjäll

Största påverkan av en luftledning är först den uppenbara visuella förändring som ger en negativ landskapsbild av vår fjällmiljö och våra fjällbyar.

Vi anser vidare att kulturmiljöns värde, friluftslivets värde och naturvärden påverkas negativt då området där luftledning är planerad längs med Vojmån är ett av våra största rekreationsområden och platsen för friluftsliv för bofasta, besökare och fritidshusägare.

Här ligger stora delar av våra vandringsleder i orörd skogsmiljö. Leder som vi investerat stora medel i att skapa fler besöksmål för att öka attraktion och men även öka tillgänglighet så att fler kan ta del av vår lokala natur och kultur.

En luftledning med stolpar på en höjd av 10-17 meter samt skogsgatan med en bredd på 24-30 meter som avverkas för ledningsgatan bryter genom landskapet och sänker värdet för friluftsliv och landskapsbild. Vi anser att påverkan är lika stor i skogsmark som på öppna områden då exponeringen blir stor. Lederna förstörs även till viss del med den planerade dragningen där markarbetet för stolpar och ledningsgata är planerad att ske.

En röjning och markarbeten skulle även påverka fisket i området då det är viktigt att ha en orörd strandzon vi anser att det inte är möjligt att frångå strandskyddet. Växtligheten längs med Vojmån är viktigt att bevara där träd ger skugga som sänker temperaturen, ger fisken skydd, ger näring till vattnet men som även gynnar tillgång till insekter. Utöver biologiska aspekter innefattar fisket även en naturupplevelse, vilket kan vara avgörande för val av fiskeplats. Ofta väljer fiskare att fiska i orörda miljöer därmed skulle det även ge minskat fiske längs med Vojmån vilket ger en negativ påverkan på ekonomin i området med minskat turism och fiskekortsförsäljning.

Det kommer även att ha en negativ påverkan på vår utveckling som destination då området blir exploaterat och hindrar utveckling av fler närleder, vilket är en viktig faktor för att besöksnäringen ska utvecklas hållbart. Det finns utpekat i flera analyser för hållbar utveckling av destinationen Kittelfjäll. Analyserna av destinationen har framhållit att vi för snabba insatser kunde lyfta fram befintliga leder men på lång sikt finns ett behov av att skapa ett utökat nätverk av leder för vandring och cykling, och kopplat till att erbjuda & lyfta fram det som målgruppen behöver som resa, bo, äta, göra vilket skulle leda fram till att vi blir en mer attraktiv destination som ger ökade möjlighet till affärsutveckling för företagen, skapar fler arbetstillfällen och på sikt ökar antalet bofasta och utvecklar landsbygden.

En luftledning skulle även ha påverkan på naturbruk/jordbruket där vi idag främst vårdar vår kulturmark genom att det genomförs slåtter varje sommar. Detta för att bevara vårt kulturhistoriska värde. Detta genomförs av jordbrukare från Gielas som tar tillvara en viss del av gräset till sina djur. Där skulle bruket försvåras med luftledning pga. stolpar som utgör hinder på ängsmarken.

I området där luftledning framförs ligger även flertalet bofasta hushåll och fritidshusområden där värdet på fastigheterna kan minska då den negativa landskapsbilden kommer att påverka fastighetsvärdet men även försvåra försäljning av planerade tomter och fritidshus.

Det kommer även att ha inverkan på nya planerade detaljområden för markägare.

Vi är även oroliga för den påverkan vi kommer att få av elektromagnetiska fält, då det inte finns klarlagt hur elektromagnetiska påverkar människor, djur eller natur.

Genom vår samverkansplattform har vi i dialog med olika intressenter för att få lokalsamhällets perspektiv på utvecklingen för att skapa en samsyn om hur och var utveckling kan ske. Där är vi av den bestämda uppfattningen att lokalsamhället inte ser förslaget på luftledning som ett möjligt alternativ.

Vårt förslag

Vi vill i stället föreslå att man arbetar med en kombination av luftledning och markkabel på vissa delsträckor. En luftledning syns tydligt medan en markkabel inte påverkar omgivningen efter att markarbetet är klart. En markkabel som följer befintlig infrastruktur enligt följande förslag. Detta med minimal påverkan på natur, kultur och friluftslivsvärden och för markägare.

Delsträcka 5a

1. Dra kraftledning fram till Grönfjäll –  markkabel vid den del av sträckan som passerar fastigheter samt infart Grönfjäll by, därefter kraftledning till Henriksfjäll

Delsträcka 6 där vi förespråkar att luftledning dras fram till möjlig punkt i Henriksfjäll därefter markabel enligt två alternativa förslag.

1. Dra kraftledning fram till punkt 6C därefter markkabel längs med Dikanäsvägen/Sagavägen.

  1. Där ligger kabel redan idag och det skulle innebära minsta möjliga påverkan på våra natur och friluftslivsvärden.

  2. Här sker etablering utan att göra anspråk på ytterligare mark av fastighetsägare.

  3. Vid planerade markarbeten sker dialog med Trafikverket där befintlig kabel markeras ut.

  4. Om behov finns för att bredda skogsgata för att klara grävning kan mindre andel skog/mark tas i anspråk av markkabel kan detta ske utan större inverkan.

2. Dra kraftledning till/från Henriksfjäll enligt förslag från markägare i Henriksfjäll – se separat svar på samråd därefter markeldning längs med skoterled.

  1. Här har vi redan idag en skoterled som går längs med hela Vojmån och det skulle innebära minimal påverkan på våra natur och friluftslivsvärden
  2. Ett alternativ som vi anser att de flesta markägare kommer att se som positivt då det redan idag finns en muntlig/skriftlig överenskommelse om nyttjanderätt för skoterled.
  3. Det sker inga markarbeten eller avverkning och därmed är leden skyddad från framfart av tunga maskiner.
  1. Skoterleder finns även med i utveckling av nya detaljplaner vilket innebär att den är skyddad från intrång om någon del påverkas av nya detaljplaner.

  2. Om behov finns för att bredda skogsgata för att klara grävning kan mindre andel skog/mark tas i anspråk av markkabel kan detta ske utan större inverkan.

Vi har förstått att Vattenfall förordnar luftledning men vi vet även att överföring via markkabeln används i stadsbebyggelse och vindkraftparker. Vad vi förstått krävs då inte alltför djupa kabeldiken eller bredd på marken som tas i anspråk.

Vi har även förstått att det finns en risk med markdragen kabeln att den ska skadas av gräv eller körskador men för oss anses den obefintlig om den dras enligt vårt förslag.

Utrymme för att bygga markkabeln, risk för att det ska finnas behov av sprängning anser vi heller inte bör vara ett problem enligt vårt förslag. Det finns utrymme både längs väg och skoterled för både maskiner och transport eller lagring av fyllnadsmassor. Det skulle även ta mindre mark i anspråk om det finns ett behov av ökad röjning i anslutning till led/väg då det i stället för 24-30m enbart behövs 8-12meter.

När etableringen är klar krävs att ledningsgata hålls fri från träd och sly men vid en markdragen kabel behövs enbart en ca 4 meter bred ledningsgata i stället för som vid luftledning 24-30 meter. Om ledning dras enligt vårt förslag arbetar lokal skoterförening för att skoterleder hålls fria från träd och sly och Trafikverket för vägen vilket borde vara positivt.

När en markkabel förläggs i jordbruksmark kan marken efter byggfas brukas som tidigare vilket även medför att slåtterängar kan hållas öppna och bidra till bibehållet kulturlandskap.

Risken för väderförhållanden minskar – kablarna är skyddade från yttre påverkan som is, snö och vind och då Kittelfjäll är ett blåsigt område där vi numer ser alltmer tromber och kraftiga stormar skulle en luftledning kunna få stora skador medan en markkabel är skyddad.

En luftledning skulle såklart kunna vara mer flexibel vad gäller sträckning men om man arbetar utifrån något av våra förslag så finns inga stora hinder. Det är inga passager över stora vägar, och genom att följa väg eller skoterled undviker man till stor del hinder som finns i terrängen.

En markkabel innebär att intrång minimeras och att vi kan fortsätta bruka marken för friluftsliv. Vi anser att hänsyn måste tas till markägare och äganderätt, boende, fritidshusägare, samt näringen och att Vattenfall bidrar till vår gemensamma målbild att det som görs ska vara bra för de som bor, lever och verkar här.

Vi anser att detta förslag har en ekonomisk fördel för Vattenfall då luftledning anses vara en mindre ekonomisk kostnad och markkabel ett dyrare alternativ. Men sett till vad vi förlorar i naturvärde och friluftsvärde som hela bygden livnär sig på anser vi att det för vår del skulle ha en enorm negativ påverkan på ekonomin för våra lokala företagare. Med en luftledning som skär genom naturen kommer marken att vara förstörd för all framtid, medan markkabel dels inte syns, men framför allt ger möjlighet för naturen att återhämta sig. Vi anser att samhället måste acceptera en högre byggkostnad där markkabeln anser utgöra ett bättre alternativ ut ett helhetsperspektiv som tar hänsyn till leveranssäkert elnät men även skogsbruk, jordbruk, naturvärden, friluftslivsvärden och vårt värde som destination och värdet av det lokala näringslivet.

 

Vi lever på våra stora naturvärden och friluftslivsvärden och dessa måste vi vara måna om. Detta genom att samhället måste säkerställa att de minimerar intrånget där så är möjligt genom att använda bästa möjliga teknik där överföringar byggs utmed befintligt infrastruktur och de sträckningarna genom obruten skogsmark undviks.

Vi ser fram emot att höra från er med hopp om en dialog som gynnar en hållbar utveckling av destinationen.