Om oss Bli medlem Våra projekt Våra insatser Kontakta oss
Vattenfall planerar en förstärkning av elnätet i Kittelfjäll. Ett samrådsunderlag har gått ut med förslag om en luftledning som ska dras från Dikanäs till Henriksfjäll och Kittelfjäll. Placeringen ligger till stor del genom Henriksfjäll/Kittelfjäll by längs med Vojmån.

Samråd dragning av ny kraftledning Kittelfjäll- Dikanäs

Vattenfall planerar en förstärkning av elnätet i Kittelfjäll. Ett samrådsunderlag har gått ut med förslag om en luftledning som ska dras från Dikanäs till Henriksfjäll och Kittelfjäll. Placeringen ligger till stor del genom Henriksfjäll/Kittelfjäll by längs med Vojmån. Vi ser med stor oro på det samrådsunderlag som presenteras, då en minskad attraktionskraft skulle medföra sämre möjligheter för oss att bedriva våra verksamheter. Det motverkar vårt syfte att arbeta för att stärka Övre Vojmådalens attraktionskraft och konkurrenskraft som bidrar till högre livskvalitet för de som bor eller vistas här och tillväxt för näringslivet och ökar antalet bofasta.

Vi verkar tillsammans för att utveckla, bevara och nyttja vår fjällbygd med dess natur & kultur på ett långsiktigt hållbart sätt genom delaktighet och hänsyn för alla intressenter som bor, lever och verkar här. Tillsammans ska vi stärka Övre Vojmådalens attraktionskraft och konkurrenskraft som bidrar till högre livskvalitet för de som bor eller vistas här och tillväxt för näringslivet och ökar antalet bofasta. 

Vi är alla eniga om att elförsörjningen till Kittelfjäll och omkringliggande byar behöver förstärkas utifrån bygdens fortsatta expansion, med nya fritidshus, liftar, laddstationer etc men inte till vilket pris som helst. Vi vill såklart inte hamna i ett nollalternativ men vi måste hitta en alternativ lösning som bidrar till en positiv effekt för allas syften.

I området i Henriksfjäll/Kittelfjäll by längs med Vojmån ligger vårt viktigaste rekreationsområde där har vi vårt rörliga friluftsliv. Här ligger även Vojmån som är ett av Sveriges bästa vatten för harr-fiske men även har ett riksintresse för naturvärde och för oss är en viktig förutsättning för ökad turism men flertalet vindskydd och grillplatser.

Här ligger våra fina leder för vandring längdåkning, turskidor, skoter, vandring, cykling och fiske som för oss har ett högt värde för friluftsliv och tar besökaren längs med Vojmån med dess rika natur och djurliv, områden som består av fridlysta växter som jungfru Marie nycklar, rödlistade fågelarter samt fridlysta däggdjur.

Vi lever på våra stora naturvärden och friluftslivsvärden och dessa måste vi vara måna om. Detta genom att samhället måste säkerställa att de minimerar intrånget där så är möjligt genom att använda bästa möjliga teknik där överföringar byggs utmed befintligt infrastruktur och de sträckningarna genom obruten skogsmark undviks.

Därför har vi valt att gemensamt svara med våra synpunkter på dragning av ny kraftledning mellan Kittelfjäll och Dikanäs.

Läs vårt svar i sin helhet här >>

Ladda ner PDF här>>

Vi ser fram emot en dialog som gynnar en hållbar utveckling av destinationen.